dijous, 15 d’agost del 2013

Estudi de l'Estat

"L’assaig que es presenta a continuació és un document innovador i summament interessant. Dins del que podem anomenar 'opositors al sistema capitalista' és impossible trobar una crítica a l’Estat d’aquestes magnituds." (CNT-AIT Madrid)


Tradueixo al català “Estudio del Estado”, assaig de Félix Rodrigo Mora, amb la voluntat de contribuir a promoure a les terres de parla catalana l’estudi, reflexió i discussió sobre la naturalesa i la història de l’Estat.

L’assaig es va publicar separat en quinze articles al periòdic cnt, entre els números 354 (març de 2009) i 369 (juliol de 2010). L’any passat la federació local de Madrid de la CNT-AIT el va publicar en format llibret.

La qüestió de l’Estat és fonamental. Com diu Félix, aquest és “el gran oblidat” de la majoria de corrents dels actuals moviments socials, incloses les pretesament “anticapitalistes” i/o “a favor de la llibertat i l’autodeterminació dels pobles”.

Vivim temps molt dolents per a la llibertat i molt bons per a la dominació, ara que el pensament alliberador i revolucionari es troba en descomposició i regna el populisme i l’hegemonia del reformisme de l’esquerra.

“Fins i tot encara que la idea de Revolució no fos realista, és necessari que ens agafem a ella per no esfondrar-nos en la quotidianitat i en la mediocritat, perquè la idea de Revolució ens manté d’empeus, ens proporciona energia interior, ens permet ser éssers humans que viuen com a tals. No importa que sigui possible, importa que és necessària.”

Que els nostres posicionaments, decisions i acció davant les grans qüestions de la vida (i la política) siguin fruit de la pròpia reflexió honesta, profunda, constant, oberta, autocrítica i lliure de dogmatismes, covardia, submissió i complicitat. Que vagin en favor dels potencials humans d’amor, solidaritat, veritat i llibertat.

Document en català: Estudi de l'Estat (scribd) (gdocs)
Document en castellà: Estudio del Estado (scribd) (gdocs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada