dissabte, 2 de març del 2013

In memoriam: Salvador Puig i Antich


Salvador Puig i Antich (1948-1974), anarquista i membre del MIL. Avui fa 39 anys del seu assassinat. L'última víctima condemnada al garrot vil durant el govern franquista.

Fa uns quants anys es va estrenar a Catalunya una pel·lícula sobre la seva condemna i execució (Salvador (Puig Antich), Manuel Huerga, 2006). Comparteixo a continuació un manifest que aleshores van escriure persones properes a ell i que coneixien bé la seva història:
Nosaltres, testimonis directes de l'època en que tracta la pel·lícula “Salvador”, ex-membres del MIL, OLLA i GARI, davant de la indignitat que representa per a tots i totes nosaltres l'exhibició de l'esmentat film manifestem:
1. Que aquesta no és la història política d'en Salvador Puig Antich ni la dels seus companys de lluita, perquè amaga deliberadament la història de subversió revolucionària contra el capitalisme, sense la qual, la vida i la mort d’en Salvador no tenen cap sentit.

2. Denunciem aquesta pel·lícula com un nou producte desinformador i falsificador de la realitat en la que Puig Antich és mitificat com un lluitador per les llibertats democràtiques, basada en la novel·la “Compte Enrera” de Francesc Escribano, on es barreja intel·ligentment l’art de la manipulació i tergiversació dels fets amb intencionades ocultacions i mentides.
3. Denunciem aquest film com un producte de ficció consumista, en la que la tràgica mort d’en Salvador Puig Antich s’aprofita per fer-ne un gran espectacle morbós, extremadament dramàtic, amb la finalitat de treure’n profitosos rèdits econòmics.
4. Denunciem la gran rellevància que se li donen a anècdotes intranscendents a fi de desfigurar i menystenir el caràcter anticapitalista i autònom del MIL, compartit amb la classe obrera més combativa, la qual és ignorada olímpicament en el film.
5. Insistim en la denuncia de l’ocultació dels fets històrico-socials i del moviment obrer d’on neix i es desenvolupa el MIL, així com de les seves aportacions revolucionàries, que obriren pas d’entre d’altres a l’autogestió, l’assemblearisme, l’autoorganització, l’antiautoritarisme i l’anti-militantisme.
6. Denunciem el clar missatge reaccionari i de moral i valors dominants burgesos que respira el film, contradits a les idees i a la manera de sentir i viure d’en Salvador.
7. I denunciem de forma contundent que en aquest estadi intensiu de la economia capitalista (creixement quantitatiu i qualitatiu sobre una base tècnica complexa i en constant renovació), i essencialment en allò que respecta a la vida quotidiana dels ciutadans i assalariats és, cada cop més, dirigida i controlada pels diferents poders. En aquest sentit, el missatge que es desprèn de la pel·lícula té una clara intencionalitat política en el moment actual: impedir la radicalització dels moviments alternatius mitjançant la suposada deriva del MIL i la dramàtica mort d’en Salvador... “L’enfrontament total al sistema no val la pena”.
8. Per últim denunciem també el silenci que mantenen els mitjans de comunicació i especialment l’esmentada pel·lícula sobre la situació de Jean Marc Rouillan, ex-membre del MIL i ex-company de Puig Antich, empresonat encara a França, desprès d’haver complert la condemna, amb qui ens solidaritzem i exigim la seva llibertat immediata, juntament amb els altres companys d’Action Directe.
--

SalvadorPuigAntich.info (pàgina sobre Salvador Puig Antich i els seus companys del MIL)

Biografia de Puig Antich (publicada al Portal Libertario OACA)

“Salvador” Puig Antich, una vida explicada pels vencedors, convertida en espectacle i història (article de Txema Bofill)

Por la memoria anticapitalista. Reflexiones sobre la autonomía (llibre elaborat a partir de les “Jornades per la memòria històrica anticapitalista”, Universitat de València, 2006) 

Ejecución pública (cançó de Chicho Sánchez Ferlosio)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada